Door de financiële crisis van 2008 waren veel mensen het vertrouwen in de banken kwijt. Slechte investeringen hadden destijds grote gevolgen voor de economie. De Bitcoin is ontstaan in 2009 als een alternatief op de reguliere methode. Bitcoin is wat ze noemen een “cryptcocurrency” het is een digitale decentrale munteenheid waarvan de koers fluctueert op de open markt.
Wat is Bitcoin?
Bitcoin is een zogenaamde cryptocurrency gebaseerd op de onderliggende blockchain technologie. Hiermee wordt de currency niet gecontroleerd door een bank of een staat. In feite bestaat de Bitcoin uit een stuk versleutelde code waarin de transacties worden opgeslagen. De code wordt steeds aangevuld of aangepast met een nieuw blokje code.
De eerste Bitcointransactie werd verstuurd door Satoshi Nakamoto en vond plaats op 3 januari 2009.
Een aantal feiten over de Bitcoin:
- Het is een vorm van digitaal geld dat je ook digitaal bewaart. Je slaat het hierdoor ook op in een digitale portemonnee en betaalt ook vanuit deze portemonnee, ook wel een in cryptotaal genoemd als een digitale wallet
- Niemand controleert de Bitcoin. De munten worden niet geprint, zoals bij de euro het geval is. Ze worden gemaakt door computers welke hiermee wiskundige berekening uitvoeren. Dit proces wordt mining genoemd in de cryptaal.
- Alle transacties worden opgeslagen in één grootboekrekening en zijn onomkeerbaar. Bij het uitvoeren van een transactie is deze definitief
- De code van Bitcoin is volledig open-source en geschreven in C++.
Hoeveel Bitcoins zijn er?
Het is niet mogelijk om extra bitcoins bij te maken. De totale capaciteit van de Bitcoin is 21 miljoen. Er zullen er hierdoor niet meer dan 21 miljoen op de markt verschijnen. Naar verwachting zal de laatste Bitcoin ergens in 2140 gemined worden. Hoe meer Bitcoins er op de markt verschijnen, hoe lastiger het proces zal worden voor het minen.
Leestip: Wat is Blockchain?