Wat is blockchain? – Een uitleg over de blockchain techniek

Blockchain is een term welke tot stand is gekomen tijdens de Bitcoin introductie in 2009. De blockchain kan je zien als de techniek achter de bitcoin. Bitcoin is daarmee de eerste toepassing welke is gebaseerd op de blockchain technologie. Tegenwoordig zijn er veel alts welke welke draaien op de blokchain techniek. 

Wat is blockchain?

Blockchain wordt ook wel de meest revolutionaire technologie sinds het internet genoemd. Met de blockchain techniek is het mogelijk om veel te veranderen. Het heeft de potentie om veel te veranderen in hoe wij dingen nu uitvoeren.

Wat Blockchain doet is de vertrouwde tussenpersoon vervangen, zoals in het geval bij een bank en het vervangen door een netwerk van computers. In feite is de Blockchain een openbare database met daarin alle transacties, zie het als een groot bestand met alle boekhoudingen.

Een nieuwe transactie wordt telkens toegevoegd aan de ketting van datablokken. Vandaar ook de naam blockchain. Een groot voordeel is dat de blockchain snel en eenvoudig frauduleuze transacties kan opmerken, doordat het hele netwerk een kopie van de blockchain bijhoudt, welke constant ververst dient te worden.

Geld via decentraal systeem

Binnen het conventionele geldsysteem is er altijd de tussenkomst van de bank. De bank overziet en beheert alle transacties, en houdt daarnaast alle balansen bij van alle rekeningen. De blockchain is eigenlijk precies het tegenover gestelde en is niet gericht op een centraal punt.

Om het kort te houden kan je de blockchain het beste zien als een manier om data eenvoudig te organiseren, zonder de tussenkomst van een centrale partij.

Leestip: Wat is Bitcoin? 

Related Post